Havalandırma Tesisatı
Havalandırma tesisatı konforlu yaşamanın bir gereğidir. Split klimalar bize havalandırma yapmadan ısıtma ve soğutmayı sağladı. Fakat içeriye oksijen girmeden, içerideki kötü hava, havalandırma tesisatı ile dışarı atılmadan, konforun sağlanamayacağı, günümüzde salgın döneminde daha iyi anlaşıldı.
Havalandırma tesisatı sadece konforun bir gereği değildir. Endüstride havalandırma tesisatının önemi daha fazla anlaşılmaktadır. Bazı yerlerde sağlıklı bir ortam oluşturulması adına ısıtma ve soğutma olmasa bile havalandırma tesisatı (havalandırma sistemi) zorunlu olmaktadır. Bu konuda yasal zorlamalar da bulunmaktadır. Egzoz havasını fabrika çatısında bırakmak artık istenilen bir durum değildir, egzoz havasını birkaç metre yükseğe bırakmak veya jetcap ile yükseğe fırlatmak daha doğru olacaktır.
Havalandırma tesisatında mutlaka bir aspiratör kullanılır. Buna mekanik havalandırma denilir. Havalandırma sisteminde kullanılan aspiratörlerin çok değişik tipleri vardır. Aspiratörler normalde galvanizli sacdan imal edildiği halde, asit buharlarının yoğun olduğu durumlarda paslanmazdan hatta PP malzemeden imal edilir. Motorun üzerinden egzoz havası geçmesi istenmediği durumlarda plug fanlar kullanlır. Yanma ve patlama riski bulunan yerlerde Exproof Fan kullanılır.Mutfak havalandırmasında egzoz havası motorun üzerinden geçmemelidir. Kolay temizlenebilir olması için seyrek kanatlı fan kullanılmalıdır. Cihazda temizlenebilir ve yağ tutucu metal filtre bulunmalıdır. Cihazın iç yapısı bu şartlara uygun, temizlenebillir ve yıkanabilir olmalıdır. Havalandırma tesisatında, havalandırma kanalları galvanizli, alüminyum, paslanmaz saçtan, tekstil malzemeden (kumaş kanal) ; yuvarlak, oval veya dörtgen kesitte imal edilirler. Havalandırma tesisatında kullanılan hava kanallarına gerekli durumlarda değişik boya türleri veya kaplamalar tatbik edilebilir.
Hava kanalları iklimlendirilmiş hava taşımada kullanılıyorsa yalıtım uygulanır. Yalıtım iç yüzeyden veya genellikle dış yüzeyden tatbik edilir. Yalıtım malzemesi olarak genellikle camyünü, taşyünü, kauçuk tercih edilir. Gürültünün önemli olduğu durumlarda cihaz giriş ve çıkışlarına susturucu uygulanabildiği gibi bu bölgelerdeki kanallara iç yüzeyden ses yalıtımı da uygulanabilir. Akustik malzemeler yanmaz olmalıdır. Havalandırılan ortamın vakuma düşmemesi için yaklaşık egzoz edilen oranda ortama taze havanın ya mekanik olarak geri verilmesi ya da müsaade edilmesi gerekir. Bunun bir adım daha ötesi Isı geri kazanım ünitesi kullanmaktır. Bu cihazlar ile içeriden dışarı egzoz yapılırken, içeriye filtre edilmiş taze hava sağlanmaktadır. Mutfak havalandırması, kapalı otopark havalandırması, duman egzozu, sığınak havalandırması, laboratuvar havalandırması, endüstriyel havalandırma en çok kullanılan havalandırma sistemlerindendir.